patelnia na indukcję

Dobra patelnia na indukcję to niełatwy wybór

W coraz większej ilości mieszkań kuchenka indukcyjna zaczyna wypierać tę gazową. Tego typu rozwiązanie jest bezpieczniejsze oraz zajmuje zdecydowanie mniej miejsca, ponieważ można zakupić jedynie płytę indukcyjną bez piekarnika.

Indukcja, jak to działa?

Płyta indukcyjna wykorzystuje zjawisko indukcji elektromagnetycznej. Powstaje pole magnetyczne pomiędzy płytą a dnem naczynia, które na niej postawimy. Tylko, że konieczne jest wykorzystanie odpowiednich garnków. Patelnia na indukcję, a także innego rodzaju garnki muszą być wykonane z metalu, ale koniecznie ferromagnetyczne, mieć płaskie dno i to właściwie tyle. W innym przypadku nie zajdzie odpowiednia reakcja, która sprawia, że nagrzewa się jedzenie znajdujące się w naczyniu. Nie martwmy się poparzeniem. To jedna z największych zalet kuchenki indukcyjnej. Sama w sobie płyta się nie nagrzewa, jedynie dno garnka oraz potrawa wewnątrz. Płyta jest ciepła, ponieważ ciepło z garnka do niej wraca, jednak po zdjęciu naczyń bardzo szybko stygnie. Mając w domu małe dzieci będzie to najlepsze, ponieważ najbezpieczniejsze rozwiązanie. Dzieci lubią ruszać miejsca, których dotykać nie powinny, a w tym wypadku istnieje duże prawdopodobieństwo, że nic im się nie stanie nawet, gdy dotkną powierzchni płyty. Dzięki temu również dużo łatwiej jest zapanować nad czasem podgrzewania potrawy, aby coś przypalić na kuchni indukcyjnej trzeba się naprawdę postarać. Płyta indukcyjna ma tez tę zaletę, że zużywa o wiele mniej prądu, niż tradycyjna kuchenka elektryczna.

W czym gotować?

Patelnia na indukcję to obecnie dość popularny towar, jak również inne garnki przeznaczone do gotowania na płycie. Warto zauważyć, że praktycznie wszystkie z tych naczyń nadają się do gotowania także na innych kuchenkach, jeśli więc kupujemy garnki na indukcję, a potem zmienimy kuchenkę to nie będziemy stratni. W drugą stronę bywa trudniej, ponieważ naczynia do gotowania w sposób wykorzystujący indukcję muszą być dobrze wykonane. Przede wszystkim muszą mieć dno, które wejdzie w reakcję z kuchenką, czyli będzie magnetyczne. Na opakowaniach garnków zawsze jest informacja na temat tego, na jakich kuchenkach mogą być one wykorzystywane. Najważniejszym elementem jest właśnie to dno,. Im ściślej przylega ono do płyty, tym lepiej. Dlatego przyjrzyjmy się, czy nasz wymarzony zakup nie posiada zbyt wielu żłobień w dnie, najlepiej jeśli nie ma ich w ogóle lub wyryte jest tylko logo i nazwa producenta. Wtedy potrawy będą gotować się najszybciej i najbardziej równomiernie.

Wydajna i wygodna

Jeśli planujemy zmienić kuchenkę to proponujemy zaopatrzenie się w kuchnię indukcyjną, jak widać korzyści z tego doniesiemy naprawdę sporo. Wydajność płyty indukcyjnej sięga dziewięćdziesięciu procent. A patelnia na indukcję nie kosztuje wcale więcej, niż patelnie innego rodzaju, których można używać, chociażby na kuchni gazowej, a jej wydajność to niecałe 50%.

Szeroki wybór patelni na indukcję oferuje sklep Cookstore.pl

Leave a Reply