warzywa do szaszłyków

Przygotowujesz przyjęcie? Wykorzystaj warzywa do szaszłyków!

W większości przypadków goście, którzy przychodzą do nas do domu, są zapraszani z większym wyprzedzeniem. Dzięki temu możemy się przygotować na ich przyjście i dokładnie zaplanować, co podamy na stół. Zdarza się jednak, że ktoś przyjdzie niezapowiedziany i też trzema go ugościć. Co w takim razie zrobić? Dobrym pomysłem jest przygotowanie szaszłyków – http://rogowski.net.pl/portfolio_item/warzywa-do-szaszlykow/. Jakie warzywa do szaszłyków najlepiej użyć? Odpowiedź w tym artykule.

Jakie warzywa do szaszłyków?

Szaszłyki, czy to mięsne czy wegetariańskie, to doskonałe danie. Po pierwsze, dzięki temu, że można przygotować je na różne sposoby, jest to przysmak, którzy lubią wszyscy. Po drugie, mimo dużej ilości kombinacji, jest to proste w przygotowaniu danie i nie wymaga wielu składników.

A jakie warzywa do szaszłyków najlepiej pasują? Nie ma tu jednoznacznej odpowiedzi, bo do szaszłyków można wykorzystać zarówno warzywa, jak i owoce, ale na pewno jednym z najbardziej popularnych składników jest papryka. Żółta, czerwona, biała lub zielona – każda idealnie komponuje się i dobrze smakuje. Oprócz tego ilość kolorów sprawia, że szaszłyk pięknie i kolorowo się prezentuje.

Nie tylko papryka

Jednak nie tylko papryka jest idealnym warzywem do szaszłyków. Oprócz tego warto sięgnąć po cukinie lub bakłażana. Oba warzywa są dobrym rozwiązaniem, niezależnie od tego, czy robimy szaszłyki na grillu czy w piekarniku.

Jakie jeszcze warto wybrać warzywa do szaszłyków? Trudno wyobrazić sobie szaszłyki bez cebuli. W jesienno-zimowym sezonie dobrym rozwiązaniem są też pieczarki. Komponując szaszłyki warto wybierać warzywa, które nie mają zbyt intensywnego smaku. Oczywiście, smak nadasz odpowiednimi przyprawami. Warto tutaj sięgnąć po zioła (np.: oregano lub zioła prowansalskie) i, oczywiście, sól oraz pieprz.

A może owoce?

A czy szaszłyki można podać jako deser? Oczywiście, że tak! Jeśli chcesz podać swoim gościom coś na słodko, zamiast warzyw i mięsa, użyj owoce. Jeśli jest sezon na owoce, możesz praktycznie wykorzystać każdy owoc. Truskawki, winogrona, banan, a nawet cytrusy – praktycznie każdy owoc doskonale sprawdzi się w szaszłykach.

Podając szaszłyki na słodko, warto dodać do tego sos z jogurtu naturalnego. Do jogurtu dodaj niewielką ilość miodu i wymieszaj. W ten sposób przygotujesz prosty i smaczny sos do szaszłyków.

Leave a Reply